CRISIS ONDERHANDELEN VERTAALD

Workshop "Crisis onderhandelen vertaald"

Wat je kunt leren van onderhandelingen tijdens crisissituaties?

Voor wie is deze workshop?

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die de essentie van het onderhandelen wil begrijpen en bij de vertaling ervan naar de praktijk zijn grenzen wil verleggen (inkopers, accountmanagers, salesmanagers, consultants.)

 

Stel je eens voor:

Ralf Kobus is een gedetineerde in een Penitentiaire Inrichting. Voordat hij opgepakt werd had hij een goed lopend (crimineel) bedrijf. Tijdens zijn detentie komt zijn broer bij hem op bezoek en vertelt Ralf dat de zaken slecht gaan sinds hij vast zit. Ralf besluit dat hij naar buiten moet. Tijdens ‘de arbeid’ lukt het hem een scherp voorwerp achterover te drukken.

 

Een paar uur later zit hij met zijn advocaat in een spreekkamer en houdt hij het scherpe voorwerp op de keel van de advocaat. Hij dreigt deze advocaat iets aan te doen als de deur naar buiten niet open gaat. Het beleid van deze gevangenis is, dat bij een gijzeling de deuren centraal vergrendeld worden en nog alleen de directeur deze kan openen. Vervolgens wordt je als onderhandelaar opgeroepen om met Ralf in gesprek te gaan.

 

Hoe zou je dat doen? Wat ga je zeggen? Hoe ga je de gijzelnemer overtuigen om het slachtoffer los te laten? Welke onderhandelingsstrategieën gebruik je?

 

In de workshop ‘Crisis Onderhandelen Vertaald’ ga je echt aan den lijve ondervinden wat de essentie is van onderhandelen. Dit doe je door zelf te ervaren hoe het is om te onderhandelen in een crisissituatie. Je voelt hoe het is om op het scherpst van de snede te werk te gaan en raakt intrinsiek overtuigd wat van essentieel belang is om te komen tot een goed onderhandelingsresultaat.

 

In een crisissituatie is alles uitvergroot:

 

  1. In elke onderhandelingssituatie heb je te maken met een bepaalde mate van achterdocht die een negatieve invloed op de onderhandeling heeft. In een gijzelingssituatie is dit wantrouwen vele mate groter. Tijdens deze training ontdek je hoe je vanuit jouw eigen authenticiteit en oprechtheid voor vertrouwen kunt zorgen.

 

  1. Elke onderhandeling gaat gepaard met spanning die een negatieve invloed op de onderhandeling kan hebben. In een crisisonderhandelingssituatie is de spanning extreem hoog. Je gaat ervaren hoe je deze door zelfcontrole en indirecte situatie controle kunt beïnvloeden.

 

Hoe ziet deze workshop eruit?

Aan de hand van filmmateriaal en simulaties met een acteur ga je als crisisonderhandelaar aan de slag en ‘voel’ je waarom je bepaald gedrag of een bepaalde strategie moet inzetten, of juist niet. We gebruiken hierbij ook de onderzoeken naar crisisonderhandelingen van prof. Ellen Giebels. Deze onderzoeken leverden een aantal beïnvloedingen/onderhandelingsstrategieën op die worden weergegeven in de zogenaamde tafel van 10. Bewuste toepassing van deze strategieën kan leiden tot een gunstiger verloop van onderhandelingen. We vertalen deze strategieën naar jouw praktijk en plaatsen ze naast je eigen strategieën en tactieken en maken ze toepasbaar in jouw praktijk. Deze dag geeft je een nieuw inzicht in het onderhandelingsproces.

Resultaat

  • Je voelt en begrijpt de psychologische achtergrond van een onderhandeling.

  • Je kunt op een positieve manier gebruik maken van de machtsbalans.

  • Je hebt je eigen strategieën, tactieken en valkuilen zichtbaar gemaakt.

  • Je hebt je onderhandelingsstrategieën uitgebreid.

  • Je kunt je inzichten vertalen naar je eigen praktijk.